Klimatet och Naturvårdsverkets arbete. Marianne Lilliesköld och Pelle Boberg

fredag 23 februari 2024 07:15-09:00, Ordinarie möten, Ängbykyrkans lokaler, Kyrkbacken 9, T-bana Islandstorget, 16849 Bromma, Sverige
Webbplats: https://stockholm-brommaplan.rotary2350.se/sv
Talare:

Marianne Lilliesköld - f.d IPCC representant o Pelle Boberg - Klimatanalytiker Marianne och Pelle kommer att berätta om Klimatet och Naturvårdsverkets arbete, På hemsidan kan man läsa:

Sveriges klimatpåverkande utsläpp                                                                               Det finns olika sätt att beräkna klimatpåverkande utsläpp. Det är främst den geografiska omfattningen som skiljer sig, men även metoden för beräkningarna.                        

För uppföljning av Sveriges klimatmål omfattas endast de utsläpp som uppstår inom Sveriges gränser, de så kallade territoriella utsläppen. Det innebär att utsläpp från varken internationella transporter eller utsläpp och upptag från markanvändning och skogsbruk ingår i de svenska klimatmålen. De territoriella utsläppen är det huvudsakliga måttet och bygger på internationellt överenskomna metoder och riktlinjer.            

För att belysa olika aspekter av vår klimatpåverkan publicerar Naturvårdsverket och SCB även konsumtionsbaserad statistik. Det är ett kompletterande mått som tar hänsyn till klimatpåverkan som svensk konsumtion orsakar i Sverige och andra länder.

På mötet har vi besök av inkommande distriktsguvernör Mika Lindfors

Om Naturvårdsverket                                                                                    Naturvårdsverket är en statlig myndighet för miljöfrågor. Vi arbetar på uppdrag av regeringen med miljöfrågor inom Sverige, inom EU och internationellt. Sveriges miljömål styr vårt arbete.

Naturvårdsverket driver och samordnar miljöarbetet i Sverige. Vi ansvarar för frågor som handlar om klimat och luft, mark, biologisk mångfald, förorenade områden, kretslopp och avfall, miljöövervakning, jakt och vilt samt miljöforskning. Naturvårdsverket är den myndighet i Sverige som har överblick över hur miljön mår och hur miljöarbetet går.

I Naturvårdsverkets uppdrag ingår att fördela statliga anslag till andra aktörer som arbetar med till exempel skydd och skötsel av värdefull natur, sanering och efterbehandling av förorenade områden och ersättning för viltskador. Naturvårdsverket ger också stöd till ideella organisationer och friluftsorganisationer.

Vår verksamhetsidé

Vår verksamhetsidé ger en kort beskrivning av Naturvårdsverkets uppdrag. 

Naturvårdsverket driver och samordnar arbetet för en god livsmiljö tillsammans med andra

Naturvårdsverket har en viktig roll att driva utvecklingen framåt för att nå Sveriges miljömål. Många aktörer i samhället har och tar ansvar i miljöarbetet. Det är viktigt för att miljömålen ska nås. Naturvårdsverket samverkar med andra och är allt oftare den myndighet som har regeringens uppdrag att samordna arbetet. Naturvårdsverket bidrar till en god livsmiljö, i såväl stad som land och i både samhälle och natur.

Vi bygger vårt arbete på kunskap och visar på möjligheter för en hållbar utveckling

Vi arbetar utifrån kunskap byggd på vetenskap. Även annan kunskap är viktigt för oss, till exempel lokal och traditionell kunskap som används bland annat inom naturvården. Ett viktigt förhållningssätt är att visa på möjligheter för att nå ett hållbart samhälle. Naturvårdsverket har fokus på den ekologiska dimensionen av hållbar utveckling men visar också på synergier inom andra områden, som exempelvis hälsa, livskvalitet och arbetstillfällen.

Vi är en miljömyndighet som arbetar på uppdrag av regeringen

Att Naturvårdsverket arbetar på uppdrag av regeringen skiljer oss från exempelvis intresseorganisationer och visar på att myndigheten har en viktig roll i det demokratiska samhället. Statstjänstemannarollen och den statliga värdegrunden är centrala inslag i styrningen av verksamheten.


Organisatörer:
  • Lennart Strömberg

Marianne Lilliesköld och Pelle Boberg